نازل و پیکولیتر دو کلمه ای هستند که در برای افرادی که با چاپ در ارتباط هستند بسیار آشنا و پر استفاده است به همین دلیل میخواهیم توضیح کاملی راجع به آن بدهیم تا بیشتر و دقیق تر با آن آشنا شویم
همانطور که میدانید هد در دستگاه چاپ بنر مهم ترین قطعه و به اصطلاح قلب دستگاه به حساب می آید و مهم ترین قسمت هد هم نازل است که تاثیر زیادی در کیفیت و قیمت دستگاه دارد در واقع همین تعداد نازل و میزان سلامت آنهاست که یک دستگاه را خوب یا معیوب میکند . جالب است که بسیاری از افرادی که میخواهند دستگاه بنر تهیه کنند از نازل و تاثیر آن در چاپ اطلاع چندانی ندارند که همین موضوع میتواند باعث خریدی نامطلوب شود .
نازل چیست؟
به سوراخ های زیر هد نازل میگویند که البته با چشم قابل رویت نیستند زیرا بسیار ریز هستند . در واقع رنگ بوسیله شلنگی که به سر هد متصل شده به وسیله همین نازل ها یا سوراخ ها از هد خارج می شوند و بر روی بنر چاپ می شوند برای همین بسیار مهم است که این نازل ها در چه حدی و با چه کیفیتی باشند . تعداد نازل بسیار مهم است زیرا هرچی تعداد نازل بیشتر باشد هد میتواند حجم بیشتری از رنگ را از خود خارج کند و باعث سرعت بالاتری و همچنین در کیفیت هم اثر بالایی بگذارد پس نتیجه میگیریم هرچی تعداد نازل بالاتر باشد هد ارزشمند تر خواهد شد. چطور بفهمیم هد دستگاه بنر ما دارای چند نازل می باشد ؟ بسیار سادست هر هدی دارای یک اسم است که بعد از اسم آن محصول همیشه یه عدد سه رقمی یا چهار رقمی دارد که آن عدد تعداد نازل هد را نشان میدهد .
به عنوان مثال : هد کونیکا 512 (512 عدد نازل ) هد زار 128 ( 128 عدد نازل )
هد سیکو 510 ( 510 عدد نازل ) هد کونیکا 1024 ( 1024 عدد نازل )
همانطور که در بالا دیدیم در هد های مختلف تعداد نازل ها متفاوت است وکه باعث انحصاری شدن هر برند می شود یعنی هد کونیکا نمیتواند تعداد نازلهایش را با هد زار یکی کند و باید حتما با هم متفاوت باشند . و حالا چرا برخی از هد ها چاپ خوبی و خروجی خوبی ندارند ؟
هرچی تعداد این سوراخ ها یا نازل ها بسته یا گرفته شده باشد نمیتواند رنگ ها را از خود خارج کند و همین بسیته شده سوراخ ها باعث بوجود آمدن خط در چاپ میشود و باعث پایین آمدن کیفیت میشود . در برخی از موارد با تزریق سالونت میشود نازل گرفتگی را برطرف کرد و در مواردی که نازل سوختگی داشته باشیم هیچ کاری نمی توان انجام داد . اصطلاحی در هد دستگاه چاپ بنر دست دوم وجود دارد که مثلا میگوییم هد 80 درصد است که البته این درصد تقربی و حدودی می باشد ولی منظور از 80 درصد یعنی هد دارای بیست درصد نازل گرفتگی است . نکته مثبت در تشخیص وضعیت هد دستگاه بنر دست دوم اینست که با گرفتن تست هد از دستگاه براحتی میتواند تشخیص داد که هد در چه حدی است و نیازی نیست تخصص کامل داشته باشیم تا بفهمیم هد خوب است یا بد زیرا در تست هد کاملا مشخص میشود . یک موضوع دیگر در هد ها وجود دارد که باعث متمایز کردن هد ها از همدیگر میشود آن هم پیکولیتر است . پیکولیتر یعنی قطر نازل و هرچی مقدار این پیکولیتر بزرگ تر باشد سرعت و گرفتگی آن کمتر میشود و هرچی میزان پیکولیتر کمتر باشد چاپ دقیق تر و احتمال گرفتگی هد بالاتر میرود